Vacature: telefoniste met medische achtergrond in Voorhout

Maandag 23 november 2020

Huisartsenpraktijk Hoogh Teylingen en huisartsenpraktijk Oosthout hebben een vacature voor een telefoniste met een medische achtergrond, voor 8 uur per week (2x 4 uur) vanuit locatie Agneshove in Voorhout. Iets voor jou? Klik hier

Waarom stelt de doktersassistent zoveel vragen?

Donderdag 17 september 2020

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom stelt de doktersassistent altijd zoveel vragen wanneer ik een afspraak wil maken voor het spreekuur?

Meer lezen? https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/waarom-stelt-de-doktersassistent-zoveel-vragen/ar-BB196M85?li=BBoPOOe&ocid=BHEA000 

Praten met kinderen over het coronavirus

Dinsdag 14 april 2020

Praten met kinderen over het coronavirus

Tips voor ouders en verzorgers

 

Het coronavirus is overal in het nieuws. Het normale leven van veel gezinnen verloopt nu anders. Pretparken zijn gesloten en het contact met opa’s en oma’s wordt afgeraden. Veel kinderen vinden een vaste structuur fijn. Veranderingen zoals door het coronavirus kunnen dus onrust geven. Veel ouders vragen zich af hoe ze hiermee moeten omgaan. Ook hebben veel ouders vragen over hoe ze het beste met hun kinderen kunnen praten over het coronavirus. In deze folder worden hierover algemene adviezen gegeven.

 

Algemene informatie:

Waarom is het belangrijk om te praten over het coronavirus?

Als kinderen niet precies weten wat er aan de hand is, kunnen zij zich veel zorgen maken. Uitleg helpt om meer controle te voelen over de situatie. Het is daarom belangrijk om goed uit te leggen wat het coronavirus is, en waarom voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Het belangrijkste bij het praten over het coronavirus is dat je als ouder/verzorger goed luistert naar je kind. Wat weet je kind al van het coronavirus? Welke vragen heeft hij/zij? Vooral jonge kinderen hebben vaak vragen die over hun eigen situatie gaan. Bijvoorbeeld of een verjaardagsfeestje nog wel door kan gaan. Toon begrip als ze teleurgesteld zijn wanneer leuke activiteiten worden afgezegd. Probeer iets te bedenken wat jullie thuis kunnen doen, wat ook leuk is. 

Het is belangrijk om eerlijk te vertellen hoe het zit. Draai er niet om heen dat mensen heel ziek kunnen worden van het virus en eraan dood kunnen gaan. En vertel dan meteen wat alle mensen, ook kinderen, kunnen doen om besmetting te voorkomen.

Leg dus uit waarom bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden. Ook kleuters kunnen al goed snappen dat hoesten in je elleboogholte beter is dan in je hand. Maak je kind duidelijk dat de voorzorgsmaatregelen er zijn om met zijn allen zo gezond mogelijk te blijven.

Probeer dagelijkse routines zoveel mogelijk aan te houden. Blijf op dezelfde tijden eten, houd bedtijden aan en laat huiswerk maken net als normaal. Dit geeft kinderen duidelijkheid. Als het niet verstandig is om bij opa en oma op bezoek te gaan terwijl je dit normaal wel doet, kunnen kinderen misschien met hen bellen, Skypen of Facetimen.

Via social media, internet en televisie/radio komt er veel informatie over het coronavirus bij kinderen. Jonge kinderen krijgen dit soms via hun oudere broer(s)/zus(sen) mee. Het is voor kinderen moeilijk om te bepalen of informatie klopt. Ze kunnen bang worden als ze informatie niet goed snappen. Vraag daarom regelmatig wat ze hebben gehoord of gelezen. Leg misverstanden uit. Herinner je kind eraan wat hij/zij zelf kan doen om besmetting te voorkomen.

Als je kind gezondheidsproblemen heeft, is het logisch dat er meer zorgen zijn. Bij het kind, maar mogelijk ook bij jezelf als ouder/verzorger. De huisarts kan meedenken of er voor je kind extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Tot slot is het heel belangrijk om als ouder goed voor jezelf te blijven zorgen in tijden van stress. Kinderen reageren sterk op veranderd gedrag van hun ouders.

 

 Tips per leeftijdscategorie:

  • Baby’s en peuters: zelfs heel jonge kinderen kunnen het aanvoelen als hun ouder/verzorger zich veel zorgen maakt. Sommige kinderen gaan zich dan ook anders gedragen. Ze huilen meer, slapen slechter of krijgen moeite met eten. Probeer vooral de vaste structuur te behouden die het kind gewend is. Ook als het gezin bijvoorbeeld in quarantaine is. Geef baby’s en peuters veel lichamelijk contact: vasthouden, knuffelen en wiegen. Daar worden ze vaak rustig van.
  • Kleuters snappen uitleg over virussen en ziek worden vaak al een beetje. Vertel dat zeep en handenwassen ervoor zorgt dat “de heel kleine beestjes” verdwijnen. Zing liedjes tijdens het handen wassen om de tijd sneller te laten gaan. Leg de nadruk verder vooral op normale zaken: spelen, voorlezen, buiten zijn. Voorkom dat kleuters de hele dag anderen horen praten over het coronavirus. Ze kunnen daar bang van worden omdat ze de informatie niet goed snappen. Ook op deze leeftijd hebben kinderen vaak veel lichamelijk contact en troost nodig.
  • Kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) kunnen al veel vragen hebben. Houd je uitleg simpel. Vertel steeds wat meer als je kind nieuwe vragen stelt. Vraag hoe ze zich erbij voelen. Angstige gevoelens horen erbij, probeer erachter te komen waar het kind precies bang voor is. Troost is dan nodig, en bekijk of er uitleg is die de angst kleiner maakt. Blijf vooral benadrukken wat het kind zelf kan doen om besmetting te voorkomen.
  • Middelbare scholieren krijgen van veel verschillende bronnen informatie. Ze horen veel van vrienden, social media en op school. Op deze leeftijd zijn veel kinderen gevoelig voor complottheorieën. Middelbare scholieren gaan vaak niet meer uit zichzelf met vragen naar hun ouder(s)/verzorger(s). Vraag daarom regelmatig zelf wat ze al weten en gehoord hebben. Luister naar hun zorgen en vragen. Ga samen op zoek naar informatie om misverstanden op te helderen.

 

Hoe zit het met het uitvoeren van spirometrie?

Donderdag 12 maart 2020

Hoe zit het met het uitvoeren van spirometrie in relatie tot het coronavirus? Lees het advies van COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG) en NVALT

De CAHAG krijgt veel vragen binnen over het uitvoeren van spirometrie nu het corona-virus in Nederland is geconstateerd. We hebben dit besproken met de NVALT en onze adviezen op elkaar afgestemd.https://www.cahag.nl/nieuws/cahag-standpunt-spirometrie-incheck-dial-en-placebos-tijdens-de-corona-uitbraak?fbclid=IwAR0SokSuLFDvVZiPq5c6hHfueJEyekHzs2I1Vw7C2CDuc42pvWI5OfE_txI 

Sneller hulp voor jongeren in Warmond en Voorhout met POH-Jeugd

Woensdag 4 maart 2020

Ongeveer tien procent van de kinderen en jongeren in Warmond en Voorhout heeft voor kortere of langere tijd behoefte aan extra ondersteuning. Bijvoorbeeld vanwege somberheid, ADHD, een hoge schooldruk of de nasleep van
een scheiding. Deze kinderen en jongeren werden door de huisarts doorverwezen naar de GGZ in de regio, maar kwamen dan vaak op de wachtlijst terecht. Om problemen eerder en dichterbij op te pakken, is er zowel in Warmond en Voorhout recent een POH-Jeugd gestart.
Wethouder Arno van Kempen (gemeente Teylingen), Frans Zonneveld (voorzitter Wijksamenwerkingsverband Voorhout en Warmond) en Carola van Maris (Wijkmanager van het Wijksamenwerkingsverband Voorhout en Warmond) initieerden het aanstellen van een ‘Praktijk Ondersteuner Huisartsen Jeugd’. Nicoline Sieval is op 1 januari als POH-Jeugd begonnen in Warmond, Judith Wiltenburg als POH-Jeugd in Voorhout. Beiden werken ook al bij huisartsenpraktijken in Warmond en Voorhout. Met de nieuwe POH-Jeugd krijgen de kinderen en jongeren (en hun ouders) voortaan de hulp die ze nodig hebben. De kosten worden betaald door de zorgverzekering en ook is er subsidie van de gemeente Teylingen.https://teylingen.nieuws.nl/sociaal/14848/jongeren-met-problemen-sneller-de-juiste-hulp-via-poh-jeugd/