Twintig weken lang deden zo’n twintig deelnemers mee aan de Diabetes Challenge in Voorhout. Een wekelijkse wandeling langs de leukste plekjes in het dorp onder begeleiding van een wandelcoach en zorgverleners. Woensdag 28 september was de eindmeting met bijbehorende testen en de uitreiking van de certificaten. “Ik ben nu een weg ingeslagen die vol te houden is.”

De insteek van de Nationale Diabetes Challenge is dat diabetespatiënten en andere geïnteresseerden meer gaan bewegen. Zorgroep Voorhout-Warmond gaf hier, samen met zorgverleners uit de eerste lijn en wandelcoach Christien Abbink, lokaal invulling aan. Het startte in mei met een beginmeting. Deelnemers voerden verschillende testjes uit om de fysieke conditie te bepalen. De score werd vastgelegd om vervolgens twintig weken wekelijks een uur te gaan wandelen. Woensdagavond 28 september was de afsluiting én het moment dat opnieuw de testen werden uitgevoerd om te zien of deelnemers fitter zijn geworden.

Fysiotherapeut Elise van den Heuvel: “Het is bewezen dat je bloedsuikers door bewegen dalen. Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk.” Volgens Van den Heuvel is er jarenlang een focus geweest op de hoeveelheid suikerinname. Onterecht volgens haar. “Je moet meer bewegen en zorgen dat je de suikers verbrandt. Over het algemeen zijn mensen passiever geworden. Wij proberen ze juist te enthousiasmeren om in beweging te blijven. Die testen zijn dan eigenlijk een beloningssysteem. Je ziet dat het je wat oplevert. De Diabetes Challenge is gestopt, maar het is de bedoeling dat deelnemers blijven lopen.”

Nieuwe levensstijl
Een van de deelnemers is Cor (58). De van origine Katwijker woont al dertig jaar in Voorhout en heeft diabetes type 2. “Ik slik mijn medicijnen, maar ik kwam op een punt dat als ik niets zou veranderen, ik insuline zou moeten gaan spuiten. Daar had ik geen zin in. Ik heb dus mijn voedingspatroon aangepast en ben gaan wandelen en sporten.” Zijn nieuwe levensstijl betaalt zich uit. “Mijn bloedsuikergehalte is met punten naar beneden gegaan. Ik ben dus eigenlijk hartstikke goed bezig.” De elastiektest bij de eindmeting toont dat ook aan. Van 44 keer gaat Cor nu naar 72 keer per minuut.

Binnen staat een groepje dames met elkaar te kletsen. Ciska (73) uit Voorhout heeft geen diabetes. “Mijn conditie was al goed, maar ik kreeg van anderen een seintje dat ik gewoon mee kon doen, dus dat heb ik gedaan. Het is gewoon goed om te bewegen en dat vol te houden.” De dames hebben het gezellig met elkaar, want de Diabetes Challenge draait ook om het sociale aspect. Het resultaat is volgens Gerrie (73) dat het groepje dames sinds de vorige editie de hele winter heeft doorgelopen. “Het is een beetje een traditie aan het worden. Wij gaan in principe het hele jaar door. Die nameting is voor ons niet zo spannend.”

Stok achter de deur
Een van de jongste deelnemers is Paul (47). Hij woont sinds vijf jaar in Voorhout en kwam drie jaar geleden in aanraking met het wandelinitiatief via de diabetesverpleegkundige. “Ik kreeg diabetes net na mijn veertigste.” Een verklaring heeft Paul wel. “Als je er twintig jaar lekker op los leeft, veel zuipt en weinig beweegt, dan gaat het niet goed.” Paul heeft dit soort activiteiten nodig als stok achter de deur. Twee coronawinters hebben hem weinig goed gedaan. Paul hoopt nu weer het zwemmen op te pakken. Met een diëtist kijkt hij naar zijn eetpatroon, maar hij heeft naar eigen zeggen ‘nog een lange weg te gaan’. Gelukkig gaat zijn energie weer vooruit. “De wandeling is sowieso leuk. Ik woon nog niet zo lang in Voorhout, dus als je dan al wandelend nieuwe stukjes van het dorp verkent, dan is dat echt leuk.”

Wandelcoach Christien Abbink is verantwoordelijk voor al die leuke routes. “Mijn doel was dat iedereen mee kon met elke wandeling, ongeacht je niveau.” Dit jaar lag het niveau van de groep dicht bij elkaar en werd er veel gezamenlijk gewandeld. “We zijn zelfs op een avond door de volkstuintjes gelopen op verzoek van een deelnemer. Dan komen de mooiste verhalen naar boven. Want ook dat sociale aspect is heel belangrijk.” Christien hoopt dat de deelnemers blijven bewegen, ook nu de Challenge is afgelopen. “Bewegen kan je zelf doen. Je hebt geen behandelaar nodig, geen medicatie en het is gratis. Dus we hopen dat iedereen door blijft lopen.”