Jongeren met psychische of psychosociale problemen kunnen in Voorhout en Warmond blijven rekenen op ondersteuning van een ‘praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ’ (POH-GGZ Jeugd). Na een proefperiode van twee jaar is de tijdelijke inzet van de POH-GGZ Jeugd onlangs verlengd en uitgebreid naar heel Teylingen. Huisarts Rolf de Vriend: “We vinden nu vaker de juiste plek en behandeling voor een kind.”

De proef met de POH-GGZ Jeugd startte op 1 januari 2020, met als doel om kinderen, jongeren en jongvolwassenen in Warmond en Voorhout sneller de juiste hulp te bieden. Ongeveer tien procent van hen heeft namelijk voor kortere of langere tijd behoefte aan extra ondersteuning. Bijvoorbeeld vanwege somberheid, ADHD, een hoge schooldruk of de nasleep van een scheiding. Om wachtlijsten in de GGZ te ontlopen en problemen dichterbij op te pakken, initieerden de gemeente Teylingen en Zorggroep Voorhout – Warmond het aanstellen van een POH-GGZ Jeugd. Deze professional verheldert de hulpvraag, begeleidt de kinderen of verwijst hen gericht door naar andere professionals.

Specifieke hulp voor kinderen en jongeren
“De POH-GGZ Jeugd is echt van meerwaarde gebleken”, reageert Rolf de Vriend, huisarts in Warmond en bestuurslid van Zorggroep Voorhout – Warmond. De Vriend was vanaf de start betrokken bij de planvorming en inzet van een POH-GGZ Jeugd. “Deze professional kan goed onderscheid maken tussen wat je als huisartsenpraktijk zelf kunt doen of wat beter door andere zorgverleners behandeld kan worden. Als je als huisarts zelf naar oplossingen moet zoeken, kan dat best tijdrovend en ingewikkeld zijn. Kinderen hebben specifieke hulp nodig. Met een POH-GGZ Jeugd is er iemand die dit oppakt en dan ook nog in samenhang met de gemeente en betrokken instanties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).”

Samenwerking tussen zorg en welzijn
Een voordeel van de POH-GGZ Jeugd is dat deze vanuit de huisartsenpraktijk werkzaam is, vertelt De Vriend. “Mensen zijn gewend aan bezoekjes aan de huisarts, dat kan de drempel verlagen om ook met psychische of psychosociale problemen aan te kloppen. Maar er zijn meerdere wegen te bewandelen. Want problemen van jongeren kunnen bijvoorbeeld ook in de financiële of relatiesfeer liggen. Het Jeugd- en Gezinsteam en welzijnsorganisaties zoals Kwadraad doen veel goed werk in dat soort situaties. Vaak blijkt het niet nodig om een kind door te verwijzen omdat de begeleiding van de POH-GGZ Jeugd aanslaat. Maar als doorverwijzen wel gewenst is, weten we elkaar als zorg- en welzijnsorganisaties nu goed te vinden. Eigenlijk is het een win-winsituatie voor alle betrokkenen en vooral voor de jeugd zelf.”

Vaste inzet van de POH-GGZ Jeugd
Twee jaar na de start van de proef constateert De Vriend dat alle betrokkenen positief gestemd zijn over de inzet van de POH-GGZ Jeugd in Voorhout. “Resultaten laten zien dat jongeren minder vaak met dezelfde klachten terugkomen bij de huisarts, met name door beter onderling overleg. We vinden vaker de juiste plek en behandeling voor een kind. Van begin af aan is de proef goed verlopen, evenals de samenwerking met de gemeente. Gelukkig zag ook de gemeenteraad in dat het project een structureel vervolg moest krijgen. Want de vraag naar de POH-GGZ Jeugd wordt, mede vanwege corona, alsmaar groter.”

De gemeenteraad stemde onlangs voor het collegevoorstel om de tijdelijke inzet van de POH-GGZ jeugd om te zetten naar een structurele inzet. De samenwerking, inclusief subsidie, tussen de gemeente Teylingen en Zorggroep Voorhout – Warmond wordt niet alleen voortgezet, maar ook uitgebreid. De Vriend: “Behalve Zorggroep Voorhout – Warmond gaat ook Zorggroep Sassenheim nu mee in dit traject. Zo kan Francis van den Kommer, sinds kort de nieuwe POH-GGZ Jeugd, voortaan in de hele gemeente Teylingen jongeren helpen.”

Wethouder: ‘Brug tussen huisartsen en jeugdteams’
Arno van Kempen, wethouder in Teylingen, is ook positief over de rol en het werk van de POH-GGZ Jeugd. “De afgelopen jaren was het over en weer zoeken naar een efficiënte samenwerking tussen de huisartsen en de jeugdteams, die zich sinds 2015 specifiek bezighouden met jeugdproblematiek. De huisartsen weten de jeugdteams tegenwoordig steeds beter te vinden en de POH-GGZ Jeugd draagt daar enorm aan bij. De POH is niet alleen een ‘brug’ tussen de huisartsen en de jeugdteams, maar vervult ook de rol van hulpverlener waar dat kan. In dat geval hoeven kinderen niet doorverwezen te worden.”

Van Kempen is er naar eigen zeggen ‘heel blij mee’ dat er nu structureel een POH is in Teylingen en dat deze functie is uitgebreid naar Sassenheim. “Alle kinderen en jongeren hebben daarmee laagdrempelige toegang tot hulp als ze dat nodig hebben.”



Lees ook:

Pilot voor betere afstemming tussen huisarts en thuiszorg in Voorhout
Waarderingsprijs 2021 voor Zorggroepen Voorhout-Warmond en Sassenheim